Kapunyitogató 2015.

Június 6-án a művelődési ház előtti parkban egy közösségi rendezvény volt. A Nemzeti Művelődési Intézet Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Irodájának koordinálásával a művelődési ház rendezte ezt a családi délutánt. A nap eseményeit, programjait a következőkben ismertetem azok kedvéért, akik nem voltak ott.
Először én köszöntöttem azt nem nagyszámú érdeklődőt, aki megtisztelt jelenlétével. Majd felkértem Havrilla Sándorné alpolgármester asszonyt a rendezvény megnyitására. Ezután következett a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa, Kopasz Károlyné, aki elmondta, hogy mi is ez a „kapunyitogató”. Idézem az ő beszédét: „Kapunyitogató címmel 2013-ban indult a Nemzeti Művelődési Intézet irodáinak programsorozata országszerte, így Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.
2015. június 6-án Csépán, tölthették együtt a napot színes programokkal, játékkal a helybeliek és minden érdeklődő.
A Nemzeti Művelődési Intézet módszertani irodájának feladata többek között, a közösségi művelődés társadalmi és kulturális hatásainak erősítése, a helyi közösségi kezdeményezések támogatása és fejlesztése.
Célunk, hogy a programmal hozzájáruljunk az összetartó társadalom megvalósításához.
Csak bizalmon és együttműködésen alapuló társadalomban válhatnak az egyének önmaguk és közösségük tudatos formálóivá. Sokak számára, a családi kapcsolatokon túl, talán ma is helyi közösségek a legfontosabbak.
Programjainkkal nem csak az egész család, hanem a tágabb (falu) közösség számára szeretnénk biztosítani tartalmas együttlétet, remélve hogy az élmény egyben igényt is támaszt a folytatásra.
A Kapunyitogató programját és időpontját a fogadó településekkel együtt alakítottuk ki.
A közös élménynek köszönhetően, felszínre kerültek helyi értékek és erők, megfogalmazódtak közös célok, alkalom volt a generációk találkozására.”
A klubhelyiségben régi csépai vonatkozású fényképekből egy kiállítás rendeztünk, melyet csépai lakosok bocsátottak rendelkezésünkre. Név szerint: Dombi Jánosné, Egedi Ferencné, Kovács Gabriella, Papp Erzsébet, Pataki Györgyné és Szántó Mátyásné. Köszönjük nekik! A képeket a Falunapon is megtekinthetik az érdeklődők szintén a művelődési ház klubhelyiségében.
Majd elindult a program. A művelődési ház előtti fedett terasz szolgált színpadként; itt adták elő produkciójukat a fellépők. A csépaiak (a mieink, akikre büszkék lehetünk és vagyunk) műsorai kor szerinti sorrendben következtek. Először a „kicsik”, a Dalma Dance tánccsoport adta elő Polgár Edina által betanított műsorát. Egyszerűen ennivalóak voltak: csodálatos jelmezükben ügyes mozgásukkal, gyermeki bájaikkal mindenkit elbűvöltek. Ezután az ifjúság lépett fel. A Csépai Néptánccsoport adta elő a szüreti bálokról jól ismert táncát. Gondolom, nincsen olyan csépai ember, aki még nem látta őket, hiszen ez a maroknyi fiatal annyi odaadással, szabadidejét nem kímélve készül az előadásokra, a mi szórakoztatásunkra. Végül az „idősek” következtek. A Mosoly Klub énnekkarát sem kell külön bemutatnom Önöknek. Mindig lelkesen és szívesen adják elő jól összeállított népdalaikat, néha egy-egy magyar nótával fűszerezve. Külön érdemük, hogy az éneket élőzenével kísérik. Egedi Pálné citerán, Papp Erzsébet (aki betanítja a dalokat) pedig szintetizátoron. Itt szeretném megjegyezni, hogy aki nem volt ott ezen a szép délutánon, jöjjön ki július 4-én a Falunapra, és tisztelje meg ezeket az embereket azzal, hogy végignézi műsorukat! Minden csoport (Dalma Dance, néptáncosok, Mosoly Klub énekkara) fellép ott is. Ne csak a sztárvendégre legyünk kíváncsiak, vegyük észre, hogy itt, a szemünk előtt is milyen értékek vannak!
A következő műsorszám bábelőadás volt. Vitéz László és az elátkozott malom című produkción nevethettünk. Én személy szerint nem tudom megmondani hány féle előadóval láttam már ezt a vásári bábjátékot, de újra és újra nevetek ugyanazokon a poénokon. Az előadás külön érdekessége az volt, hogy egy 11 éves ifjú, név szerint Teleki György mozgatta a bábokat, és szólalt meg minden szereplő hangján. Majd kijött a paraván mögül, és a gyermekek megfoghatták, megnézhették közelről a bábokat.
A következőkben két helyszínen folyt a délután. A park egyik oldalán játszóház keretében bábokat készítettek a gyermekek szüleik, nagyszüleik segítségével. Aranyos, ízléses bábok készültek, amit hazavihettek az alkotók. A másik oldalon különböző népi játékokat próbálhattak ki az érdeklődők. Volt ott csúszókorong, gólyaláb, karikadobálás, karikahajtás, lengőteke, patkós erőpróba és memóriajáték is.
A rendezvény végén plakáton és meghívón nem szereplő „meglepetés” következett. Minden jelenlévőt megkértem, hogy fáradjon be a nagyterembe, és foglaljon helyet. Egy vacsorára invitáltam őket, ami paprikás krumpli volt füstölt kolbásszal, savanyú uborkával és kenyérrel. Mivel több volt az étel, mint a vendég, lehetett repetát is kérni. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, mert mindenkinek nagyon ízlett.
Szeretném megköszönni segítségüket azoknak, akik nélkül nem boldogultam volna. Pintér Csaba Gábor képviselőnek, aki a hangosítást hozta és kezelte; kulturális közmunkásomnak, Bertus Tündének aki az előkészítésben és a lebonyolításban is kivette a részét. Az óvó nénik (Havrilla Sándorné és Kiss Magdolna) segítettek a gyermekeknek a bábkészítésben. Hálás vagyok azoknak a Gamesz dolgozóknak (Barta Károly, Viktorin Róbert, Zarnócz József, Galvácsi József), akik elkészítették azt az ízléses állványt, amelyre a kiállított képeket kitettük. A vendégek kiszolgálásában a Csépai Néptánccsoport tagjai vettek részt. A pakolásban segített Lantos Krisztina, Györke Zsuzsanna és Dobos Katalin. Kovács Sándor (mint minden rendezvényen) csodálatos képeket készített az eseményről. Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a finom vacsorát anyukámnak, Zarnócz Lászlóné nyugdíjas főszakácsnak, Maródiné Erdősi Katalin konyhavezetőnek és nevelőapámnak, Kómár Károlynak.
Bízom benne, hogy vendégeim jól szórakoztak, és kellemes élményekkel távoztak.

Zarnócz Pálné
könyvtáros

 

P1000195 P1000347 P1000349 P1000352 ünnep 008 ünnep 010 ünnep 014 ünnep 016 ünnep 020 ünnep 032 ünnep 033 ünnep 035 ünnep 037 ünnep 047 ünnep 048 ünnep 053 ünnep 056 ünnep 062 ünnep 067 ünnep 071 ünnep 074 ünnep 085 ünnep 086 ünnep 090 ünnep 091 ünnep 092 ünnep 094 ünnep 101 ünnep 103 ünnep 106 ünnep 107 ünnep 108 ünnep 112 ünnep 113

Vélemény, hozzászólás?